Gratis verzending vanaf €150,-*

Je Vuurschaal BBQ aansteken

Er zijn verschillende manieren om je vuurschaal BBQ aan te steken. We raden je aan het vuur rustig op te bouwen. Neem de tijd, je gaat tenslotte BBQen. Wat we ten zeerste afraden is het aansteken van hout met een licht ontvlambare vloeistof als lampenolie of spiritus. Naast dat je met deze middelen grote kans op steekvlammen hebt, komt het de smaak van je gerechten absoluut niet ten goede.

Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je jouw vuurschaal BBQ wel veilig en snel aansteekt. Je hebt hier het volgende voor nodig:

  • Een aantal kleine houtblokken (3 stuks zou genoeg kunnen zijn)
  • Houtwol (houtwokkels) - Lucifers
  • Grote houtblokken (lees in ons andere blog wat het beste stookhout is)
  • Bij voorkeur een asvrije vuurschaal

Stap 1:  Plaats de kleine houtblokken samen met de houtwol in de vuurschaal

Plaats de kleine houtblokken over elkaar in de vuurschaal. Of het nu een piramide is of een trapezium, zorg er in ieder geval voor dat de houtwol goed onder het hout ligt.

Stap 2: Steek de houtwol aan

Gebruik een lucifer om de houtwol aan te steken. Houtwol brand snel en aangezien de lucifer ook opbrandt kun je hem er in principe gewoon bij gooien. Veilig en efficiënt. Houdt het vuur even in de gaten, als de vlammen overslaan op de kleine houtblokken zit je goed.

Stap 3: Voeg grotere blokken toe

Als de kleine houtblokken een aantal minuten mooi branden is het tijd om wat grotere blokken toe te voegen. Pas op dat je het vuur niet meteen te groot maakt, dat zou vanwege de sterke stijging in temperatuur kunnen leiden tot schade aan de schaal. Voeg de grote blokken dus één voor één toe.

Stap 4: Tijd om te gaan bakken/grillen

Zodra het vuur wat groter is en de grillring warm begint te worden is het tijd om je klaar te maken om te gaan bakken/grillen! Verdeel het hout met een pook over de schaal en voeg eventueel plaatselijk extra hout toe om te spelen met temperatuurzones.

Stap 5: Geniet!

Pak een lekker drankje erbij, geef iedereen een spatel en zet de muziek ietsje harder. Het feest kan beginnen!

Nog een laatste tip: zorg ervoor dat je altijd een emmer zand, water of een brandblusser bij de hand hebt. Mocht het ondanks alles toch een keer fout gaan, kun je meteen ingrijpen.