Gratis verzending vanaf €150,-*

Je vuurschaal BBQ voor de eerste keer gebruiken

Je hebt je nieuwe vuurschaal BBQ ontvangen en kunt niet wachten om helemaal los te gaan. Dat snappen we heel goed, maar er zijn een paar dingen die we je mee willen geven voordat je begint met grillen.

Voordat je jouw vuurschaal BBQ voor de eerste keer gaat gebruiken moet je er in ieder geval voor zorgen dat je:

 1. Het geheel stabiel en het liefst ook waterpas plaatst.
 2. Het vuur langzaam opbouwt.
 3. De grillring inbrandt met plantaardige olie.

In de rest van dit artikel vertellen we je hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Plaats je vuurschaal BBQ stabiel en waterpas

Het laatste wat je wil is dat iemand per ongeluk tegen de vuurschaal aanstoot en de BBQ, je gerechten én het brandende hout op de grond kletteren.

Gelukkig zorgt het gewicht van de vuurschaal ervoor dat de kans dat dit gebeurd minimaal is en als je ervoor zorgt dat de sokkel zo stabiel mogelijk staat maak je het helemaal onmogelijk. Het stabiliseren van je vuurschaal BBQ  niet moeilijk. In de volgende 5 stappen leggen we uit hoe je dit doet:

 1. Controleer of je alle onderdelen goed hebt ontvangen. Iedere vuurschaal BBQ beschikt in ieder geval over een sokkel, een stabilisatiering, een vuurschaal en een grillring.
 2. Je plaatst de sokkel op een stabiele, het liefst vlakke, ondergrond. Onze voorkeur gaat er altijd naar uit om de sokkel op een grote tegel te plaatsen. Hierdoor weet je zeker dat hij veilig staat.
 3. Plaats de stabilisatiering op de sokkel. Deze ring zit dus niet aan de sokkel vast, maar wordt op zijn plek gehouden door het gewicht van de vuurschaal.
 4. Til de grillring in de vuurschaal en zorg dat het geheel goed vast zit.
 5. Leg vervolgens de vuurschaal inclusief grillring in de stabilisatiering en gebruik een waterpas om de grillring verder te stabiliseren. Dit doe je door de vuurschaal in de stabilisatiering steeds net iets anders in de vuurschaal te leggen tot hij helemaal waterpas staat.

Nu je vuurschaal BBQ stabiel en waterpas staat ben je klaar voor de volgende stap!

Het vuur langzaam opbouwen

Stook zeker de eerste keer de vuurschaal geleidelijk warm zodat de schaal en de grillring kunnen 'wennen' aan de hitte. Dit kun je het beste doen door met een kleine hoeveelheid hout te beginnen en deze aan te maken met (niet chemische) aanmaakblokjes of aanmaakwokkels. Vervolgens kun je gedurende 20-30 minuten steeds wat meer hout op het vuur gooien tot je een mooi en warm vuur hebt.

Schrik niet als de grillring donkerder van kleur wordt, dit is normaal. Uiteindelijk zal de grillring door de hitte een bijna zwarte kleur krijgen.

Zorg er echt voor dat je het vuur langzaam opbouwt. Te snel opstoken vergroot de kans op overmatig kromtrekken van de grillring. We zeggen bewust overmatig kromtrekken omdat de grillring altijd licht naar binnen (naar het vuur toe) krom zal trekken, dat hoort zo. Op die manier loopt overtollig vet en olie naar het vuur toe in plaats van naar jezelf. Schoon en veilig.

Het inbranden van de grillring

Zodra de grillring warm begint te worden, begin je met het inbranden van de grillring. Door dit te doen creëer je een natuurlijke anti-aanbaklaag en verminder je de kans op roest. Misschien dat je al eens een wok of gietijzeren pan hebt ingebrand? Dit werkt eigenlijk hetzelfde alleen is je oppervlak iets groter.

Zo pak je dit aan:

 1. Breng een flinke hoeveelheid plantaardige olie (bijvoorbeeld arachide of zonnebloem-olie) aan op een droge doek of een stuk keukenpapier.
 2. Wrijf de gehele grillring in met olie. Let op dat je jezelf niet brandt, je kunt eventueel ook een tang of spatel gebruiken om de doek op de grillring te drukken.
 3. Laat de olie goed intrekken en herhaal het proces nog minimaal twee keer.

Het inbranden van je vuurschaal BBQ is echt essentieel en helpt je vuurschaal BBQ ook na het eerste gebruik in topconditie te houden! In principe geldt dan ook dat hoe vaker je dit doet, hoe beter het is.

Klaar voor het eerste gebruik

Je vuurschaal BBQ is nu helemaal klaar voor het eerste gebruik! Tijd om vrienden en familie te laten zien wat je in huis hebt. Deel je culinaire hoogstandjes per mail (klantenservice@vuurschaalbbq.com) of tag ons op Instagram.

Nog een allerlaatste tip van ons: zorg altijd voor genoeg olie op de grillring, ook tijdens het grillen.