Gratis verzending vanaf €150,-*

Wat is het beste stookhout om te gebruiken in een vuurschaal?

Enkel onbewerkt hout waarbij het vochtpercentage onder de 20% ligt is geschikt om te stoken. Daarbij zijn ook niet alle houtsoorten geschikt om te stoken. Elke situatie vraagt om een andere houtsoort. In dit artikel vind je meer informatie over de verschillende typen hout die wij aanbevelen voor verschillende doeleinden.

Eikenhout

Eikenhout is een zeer traag brandende houtsoort, geschikt voor de ervaren stoker en stoker die stookt voor rendement en niet voor het vlammenspel. Eikenhout heeft de eigenschap dat het lastig aan te maken is. We raden dus aan om aanmaakhout en aanmaakblokjes te gebruiken.

Verder is het een zeer taaie en harde houtsoort, wat het wel weer uiterst geschikt maakt voor culinaire doeleinden. Het brandt lange tijd en geeft veel warmte af. Het nadeel van Eikenhout is dus dat het een minder mooi vlammenspel geeft dan bijvoorbeeld Berkenhout. Beter om op te koken, dan op te grillen.

Beukenhout

Beukenhout is één van de mooiste houtsoorten om te branden en dus zeer geschikt om te gebruiken in je vuurschaal, BBQ of kachel. Het geeft een mooi vuur, maar brandt ook lang.  Beukenhout heeft echter ook de eigenschap dat het lastig aan te maken is waardoor we ook bij dit houttype aanmaakhout en aanmaakblokjes aanbevelen.

Berkenhout

Berkenhout geeft een mooi knisperend vuur met daarbij een bijzonder aangename houtgeur. Dit komt door de geur afgifte van het schors. Berkenhout brandt sneller op dan eikenhout en beukenhout, maar is desalniettemin geschikt voor iedere soort vuurschaal, kachel en sfeerstokers. Daarbij is Berkenhout eenvoudig aan te maken en biedt het van de drie genoemde houtsoorten het mooiste vlammenspel.

Welke houtsoorten zijn het beste om eten op te bereiden?

De hardere houtsoorten zijn het meest geschikt om eten op te bereiden. Met eikenhout en beukenhout zit je dus altijd goed. Daarbij zorgen deze houtsoorten beide voor extra smaak aan je vlees, groente of vis.

Omdat smaken verschillen, is het goed te experimenteren met wat je lekker vindt. Je kunt ook verschillende houtsoorten met elkaar combineren. Zo geven eikenhout en beukenhout samen een sterk en zeer prettig aroma af. Een echte smaakmaker!

Geef het hout goed de tijd om optimaal te branden voordat je begint met koken of grillen. Gebruik hiervoor aanmaakblokjes, maar vermijd het gebruik van Chemische aanmaakblokjes (de witte). We raden je aan enkel de bruine aanmaakblokjes te gebruiken (gemaakt van turf). Dit komt de smaak zeker ten goede!

Conclusie

Onder aan de streep zijn eikenhout en beukenhout dus het meest geschikt om op te koken of te grillen. Door de lange brandduur kun je zonder problemen met hetzelfde hout uitgebreide gerechten bereiden.

Wil je na het grillen toch nog even genieten van een mooi, hoog vuur? Dan raden we aan beuken- of berkenhout te gebruiken.  We raden het in ieder geval ten zeerste af om bewerkt hout of hout van mindere kwaliteit te gebruiken. In ieder geval om op te koken, dit komt de smaak en geur namelijk meestal niet ten goede.

Wil je er zeker van zijn dat je het beste stookhout in huis haalt? Bezoek dan de website van onze partner Bertens Haardhout Tilburg. Kwaliteit en duurzaamheid staan bij hen centraal en ze zijn altijd op zoek naar de beste houtsoorten om op te koken en te grillen. Je bestelt er losgestort haardhout, haardhout in netjes en meer.

Tot slot heeft Bertens haardhout speciaal 'pizza hout' ontwikkeld. Dit is puur en alleen gemaakt om te gebruiken voor culinaire doeleinden. Naast pizza ovens dus ook perfect om te gebruiken in je vuurschaal BBQ!